HET OPPOETSEN VAN HOUTEN SERVIES? Een handleiding.

houten servies met olie oppoetsen

Heb je ook een houten bord van acaciahout? Grote kans dat je hem vaak gebruikt. Ik heb de houten borden in de kast staan. Of ja, vaker op tafel.  Nu ik de borden een tijdje gebruik, zie ik dat de oppervlakte wat vaal wordt. De olielaag is wat afgesleten. En de krassen van het mes om de boterhammetjes te snijden zijn ook zichtbaar.
Mij is verteld dat dat voor de kwaliteit van het hout niet uitmaakt. Maar het staat wel stijlvol, een houten bord die blinkt in zijn natuurlijkheid.

Hoe fris je houten servies op?

Welke olie werkt het beste en hoe breng je het aan? Ik zocht het voor je uit en doe het je voor.

Ik heb een aantal soorten oliën uitgeprobeerd. Op zich maakt het niet veel uit welke olie je gebruikt. We gaan vanzelfsprekend voor een olie die je ook in je voedsel kan gebruiken. Dat is wel zo veilig.
Dan kom ik uit bij zonnebloemolie, olijfolie, kokosolie of oliën die je gebruikt als dressing in je salade. Sesamzaadolie, walnotenolie of avocado-olie. Die laatste opties zijn vrij prijzig voor het doel. Dus die slaan we over.
Zelf vind ik olijfolie het prettigste werken. Deze vind ik sneller intrekken van zonnebloemolie. Mijn idee is dat zonnebloemolie minder snel droogt. Maar ik hoor ook andere verhalen, dus ik zou zeggen, test het uit.

Olie trekt in het hout waar het vaal is. Op plekken waar de olie niet is afgesleten, kan het niet meer intrekken. Het is daarom belangrijk dat je het hout oppoetst en niet een laag erop legt. Niet denken dus: even een lekker dik laagje erop, dan kan het er weer even tegen.
Dat werkt met olie niet en het zal er alleen voor zorgen dat je bord niet droogt.

Niets is eenvoudiger dan het oppoetsen van je houten servies.

Ik had me voorgenomen om een stap voor stap instructie te maken met foto’s. Maar ik kom er nu achter dat dat een beetje overdreven is.

Stap 1: Pak een oude doek en je vale servies.
Stap 2: Doe wat olie op je doek en wrijf hiermee over je bord. Het is net als schoenenpoetsen.
Stap 3: Laat het even intrekken en wrijf dan met een schone doek het bord goed na. Zo wrijf je alle olie eraf die niet in kan trekken.

Dat eet weer extra lekker van een opgepoetst bord. De krassen van het mes in het hout worden donkerder van kleur. Een geleefd opgepoetst bord.

Het ‘probleem’ van het vaal worden heb ik niet met de slaschaal. Die staat standaard bij ons op tafel tijdens de lunch en wordt dus intensief gebruikt. Deze blinkt nog steeds in zijn natuurlijke schoonheid. De zelfgemaakte dressing op basis van olijfolie geeft hem onbedoeld elke keer een nieuw opfrisbeurtje.

houten servies met olie oppoetsen  hoe houten servies oppoetsen

Dit bericht is gepost in FAQ. Bookmark de link.

Een reactie op “HET OPPOETSEN VAN HOUTEN SERVIES? Een handleiding.

  1. Pingback: HOE WAS JE HOUTEN SERVIES EENVOUDIG EN SNEL AF? - Floz Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?