HOE WAS JE HOUTEN SERVIES EENVOUDIG EN SNEL AF?

hoe was je houten borden af?

Het getik van bestek op borden. Als het eten goed wordt gesmaakt is dat wat de stilte breekt in de eetkamer. De eerste tien minuten van een maaltijd.
We aten een keer van houten borden. Gewoon, omdat het gezellig is.

Dat was het eerste wat me opviel tijdens het eten van houten borden. De stilte van de maaltijd. En ik miste het gekras van bestek niet. Zeker niet.
Soms stoor ik me eraan. Na een lange dag. Gezellig met z’n allen aan het diner. Ieder z’n verhaal. En zoals gewoonlijk, niet allemaal na elkaar. Het gezellige getik van vork en mes op bord.
En denk dan in factor 7. Als je met z’n zevenen eet. Het bestek klettert er lustig op los.

Ai, mijn hoofd wil rust. Zacht lawaai om me heen.
En ja, zeg nu zelf. Probeer maar eens een aardewerken schaaltje yoghurt leeg te eten. Zonder lawaai. Geen getik en gekras van je lepel. Vooral dat laatste hapje. Kan jij het?

Je kan je voorstellen hoe ik opleefde tijdens de maaltijd.
Na afloop heeft Mirthe de afruimdienst. De houten borden opgestapeld in twee handen.
Dat is het nadeel.
Dacht ik toen.
Ik herinnerde me die ene snijplank nog. Jaren geleden. Per ongeluk door een kind in de vaatwasser gezet. Met scheur en in zo’n vorm dat ik er mijn banaan met kromming op kon snijden.
Dat wil ik met mijn borden niet.

Dus vul ikzelf het afwasteiltje met water en mijn gedachten met herinneringen. Ik was een jaar of 8 en ik zie mezelf naast papa staan. Met theedoek en een stapel borden tot het plafond. In mijn herinnering kwam er geen einde aan.
Het warme water maakt mijn handen week en ik glimlach als Sarah naast me komt staan. Met theedoek. Want zij heeft de keukentaak vandaag. Ze lacht naar me. Blij dat ik haar help vandaag.

Het houten bord in mijn hand glijdt het water in. Ik herinner me een vraag van een klant.
Nu zo’n 3 jaar geleden.

Hoe was je die houten borden nu makkelijk en snel?
Snel en servicegericht als ik probeer te zijn diezelfde dag nog een uitleg doorgestuurd. Jullie bespaar ik de moeite me te mailen. Zo hier, het afwas-advies voor houten servies.

Hoe was je je houten servies het beste af?

Houten servies kan niet in de vaatwasser. Hout mag in water, maar niet laten weken. Een vaatwasprogramma duurt te lang. En bovendien is het drogingsproces te heet. Hout trekt krom en scheurt.
Je wilt dat je houten borden en kopjes lang meegaan. Op deze manier zorg jij goed voor je houten servies.
Zo maak jij het eenvoudig schoon.

Vul een afwasteiltje met warm water. Inclusief drupje afwasmiddel. Was het houten servies een voor een af. Leg niet alvast iets te weken in het water.

Is je bord niet heel vies of vettig zoals van een broodmaaltijd? Dan is afspoelen onder de koude kraan vaak al voldoende. Twee rondjes met je afwasborstel er overheen en schoon!

Hoe laat je houten servies het beste drogen?

Bij goed drogen valt of staat jouw afwasbeurt. Belangrijker nog dan afwassen is het drogen.

De ergste nattigheid droog je met de theedoek. Zet dan de borden staand iets uit elkaar. Of zet ze liggend naast elkaar.
De lucht doet de rest.

Het is belangrijk dat het houten servies droog de kast ingaat.
Leg het houten servies niet op de kachel of in de volle zon. In de praktijk duurt het niet heel lang voordat het droog is.
Eer jij toe bent aan je kopje thee, is je servies al droog.

Is je servies door gebruik wat gekrast of is de olielaag wat afgesleten? Op deze manier onderhoud je houten servies. 

Dit bericht is gepost in FAQ. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?