DUURZAME KERST. Kan dat ook? Een top 5.

duurzame kerstversiering

Zuinig als ik ben bewaar ik alles. De bananendoos, want die is lekker stevig, gaat al een aantal jaar mee. De kerstspullen die ik er elk jaar uitpak, worden enthousiast opgehangen door 5 paar jonge handjes. De lichtjes, elk jaar in de knoop, worden geduldig ontsponnen. Tot mama moet helpen. Want die en die maakt het alleen maar erger.

Grappig, want ik zie de bestlopende artikelen ook terug in mijn doos. Elk jaar wat aangevuld met iets nieuws.
Het kerststalletje wordt zorgvuldig neergezet. De kribbe in het midden. De wijzen er omheen. Cadeaus in hun handen.

Ik denk terug aan vorig jaar. Het is koud en kerstvakantie. Coronatijd en geen groot kerstfeest. Een levende kerststal een paar dorpen verderop kunnen we natuurlijk niet weerstaan. Mirthe ziet als eerste de uitnodiging in de plaatselijke krant. Micah wil heel graag een schaap aaien en de beelden zien in de stal. Mama, daar moeten we naartoe!
En ik, in mijn onnadenkendheid en met mijn hoofd bij het werk wat ik moet doen, zeg ja. Ja, natuurlijk gaan we naar de kerststal.
Het regent en waait. Dat houdt ze niet tegen. We stappen op de fiets. Ook niet als de capuchon van het regenpak bij Mirthe niet blijft zitten. We gaan buitendijks op de heenweg bij windje mee.
Met natte haren en koude vingers komen we aan.
De ezel in de kerststal is diep weggedoken in een warme hoek. Het schaap komt dichterbij en we aaien zijn natte wol. Zacht he, mama!
Stiekem had ik een verrassing ingepakt (ja, ik houd van verrassingen). De warme chocolademelk was nog nooit zo lekker geweest. Onder het afdakje naast de kerststal warmen we onze handen. Mirthe en ik lachen om de bruine snor op Micah’s gezicht.
En ik ben blij. Blij dat ik mijn werk aan de kant heb gezet. Dankbaar voor die gouden momentjes onder een koud afdak.

De ladder onder me wankelt wat. Met lichte hoogtevrees en 2 paar benen. Het ‘ik zal je wel even helpen mama-meisje’ staat net onder me. Hoe hoger de kerstster hangt, hoe mooier. Blij dat hij aan het haakje hangt, klim ik naar beneden. Nu komt het mooiste moment.
Hetzelfde meisje mag het lichtknopje bedienen. Wow, de twinkeling in haar ogen. Daar geniet je toch van.

Als je weet dat je kerstversiering is gemaakt door handen die werken onder fijne omstandigheden. Dat geeft voor mij meer waarde. Alsof je een gezicht geeft aan materiaal. Ik zie de kerststerren nog liggen op de foto’s uit de werkplaats in India.

De top 5 van duurzame kerstversiering

Bij duurzame kerstversiering denk je aan faire werkomstandigheden en geen negatieve impact op het milieu.
Zoals
– vermindering van energie, water en grondstoffen
– Gerecyclede en lokale materialen
– Past in een circulair proces
– fairtrade omstandigheden
– geen plastic verpakkingen

1. De kerstster

De papieren kerstster staat op nummer 1. Niet zo gek natuurlijk. Deze ster schittert boven alles uit. Makkelijk op te hangen. Je bent zo klaar voor een kerstgevoel. En met verlichting heel sfeervol.

2. De kerststal

De kerststal in een combi van ijzer en steen staat bovenaan. Origineel en bijzonder gemaakt.

3. De kerstballen van papier mache

Bij kerstversiering denk je aan kerstballen. Deze van papier mache zijn onbreekbaar. Handig!

4. Waxinelichthouder huis

Deze vind ik de leukste. Gemaakt van gerecycled katoen. Wie bedenkt nu zoiets? In plaats van papier is er restmateriaal van de kledingindustrie gebruikt. De vezels worden tot pulp gebracht en met een biologisch afbreekbare lijm tot een stevig materiaal gebonden.

5. De mozaiekschaal

Wie echt duurzaam bezig is, kiest voor een schaal die je het hele jaar laat staan. De rode kleur is hot item tijdens de kerstdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?