VOGELS ZIJN ESSENTIEEL VOOR ONS. Met deze simpele stappen houd jij ze in je tuin.

Het is koud buiten. Veel vogels kiezen ervoor om hier niet te blijven. Ze vliegen naar een warmer oord. En gelijk hebben ze. De bomen kaal, geen vruchten aan de bomen en de insecten vliegen niet voor het oprapen. Toch zijn er heel wat vogeltjes die de vogeltrek niet nemen. Ze overwinteren in koud Nederland. Ook in jouw tuin. Ze vinden vaak wel wat te eten. Maar een handje helpen is goed. En het brengt direct wat leven in je tuin. En dat is niet verkeerd, toch?

Dan is het wel handig om te weten wat je ze het beste voor kan schotelen. Want wat is goed voor zo’n vogelmaagje? We zetten het voor je op een rijtje.

Vogels helpen begint bij je tuininrichting.

Of je überhaupt vogels in je tuin ziet, ligt ook wel aan je tuininrichting. Heb je heerlijke schuilbosjes en ben je vriendelijk voor insecten, dan komen ze vanzelf wel naar je tuin. Is je achtertuin een strak plein van tegels, dan is het veel minder interessant voor vogels.

Vogels houden van een waterbad.

Ja, ook in de winter. Het water valt van hun vette veren en nat worden ze eigenlijk niet. Bij strenge vorst is het beter om het water te laten bevriezen. Ze pikken het met hun snaveltjes in kleine stukjes om te drinken. Je kan ze helpen om het ijs in gruis aan te bieden.

Vogels houden van lekker eten.

Fruit, zaden, vogelvoer, brood (maar niet teveel ivm het zout) en ongebrande pinda’s. Dat vinden ze heerlijk. Goede vetten zijn ook belangrijk. Een vetbol of potje vogelpindakaas erbij.
Pinda’s en andere grote zaden kan je het beste in een silo geven. Er kan een snaveltje bij om het stuk te pikken zonder verslikkingsgevaar.

Vogels houden van een voedertafel met uitzicht.

Zorg voor een goed plekje waar je dit aanbied. Overzichtelijk, zodat poezengevaar snel opgemerkt wordt. Een voedertafel is een goed idee. Deze zijn er in allerlei huisjes en plateautjes. Heb je deze al gezien? Je zet hem zo in de grond.
En hij geeft direct wat kleur aan je tuin.

Vogels kunnen we niet missen. Ze zijn onmisbaar in het ecosysteem.

Vogels in de tuin. Het zorgt direct voor wat gezelligheid. Maar we hebben nog veel meer aan ze. Vogels zijn bestuivers van planten (ja, ook vogels!) Ze hebben een belangrijke rol in de verspreiding van zaden. En ze eten de voor ons vervelende insecten. Dat is dus geen insectenplaag voor ons.
Dank je wel, vogeltjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?