Nederland op slot. Dat betekent de deur niet uit. Met 5 kinderen in huis een hele uitdaging. Hoe komen we de kerstvakantie door zonder museum en zwembad?
We doen graag leuke uitjes. Zeker tijdens een schoolvakantie. Maar welke activiteiten doe je met kinderen in een lockdown?
Het ziet er erg gezellig uit op Facebook en Instagram. De vakantiefoto’s uit de keuken van koekjesbakkende kinderen. Spelletjes en knutselplezier aan tafel. Maar bij ons werkt dat niet voor langere tijd. Na het zoveelste kinderruzietje wil ik toch echt de deur uit.
De annuleringsmail van Naturalis (waar we al sinds de herfstvakantie naar uitkeken) plopt in m’n mailbox. Het zwembad volgt niet snel hierna. Ons jaarlijkse zakgeld-uitgeef-uitje naar de kringloopwinkel verandert in een digitaal bezoek. Zelfs de tandarts zegt af. De tandarts zelf is ziek. Zal het corona zijn?
Twee blanco weken staart mijn agenda me aan. Maar dat worden voor ons geen 2 weken in huis zitten. Zo brachten wij de kerstvakantie door.
De beleving van een wandeling verandert totaal met Geocaching. Zeker voor een kind. Leuk om te doen in het bos maar zeker ook in de stad. We zochten een locatie uit waar er een aantal in één wandeling te doen zijn. Spannend, wie hem het eerste vind!
Schatzoeken maar dan anders. Dit was een idee van de oudste van 11. Ik kreeg de opdracht de plattegrond van ons dorp 2 x uit te printen. Hij zette een kruisje op de plattegrond en ging zich hier verstoppen. De twee meiden van 7 en 9 jaar oud gingen op zoek mét plattegrond. Is er geen leukere manier om te leren kaartlezen?
We bezochten een speeltuin in een ander dorp. Wij deden een middagje speeltuin-rondje in een dorp 25 km verderop. Een dorp waar je alleen komt als je er moet zijn, en dat was tot nu toe niet gebeurd. Helemaal nieuw dus voor de kinderen. Wel handig om van te voren te checken waar de speeltuintjes zich bevinden. Soms zitten ze voor een toerist behoorlijk verstopt…
We gingen lekker het bos in. Niet echt een origineel uitstapje want we waren zeker niet de enige. Maar we hebben wel genoten. Met een zoekkaart op stap en een spannend verhaal van mama vonden we weliswaar echte dierensporen. Vieze laarzen, rode wangen, regen in ons haar.
We maakten een fietstocht. De kinderen kregen de opdracht een route te bedenken via het fietsknooppunten netwerk. Je eigen omgeving maar dan als toerist. Dit was een uitstapje wat ik bedacht omdat ik niks beters wist en mijn creativiteit op was. De kinderen houden niet echt van fietsen en zonder doel al helemaal niet. Waar begon ik aan?
De nummers van de knooppunten die we moesten volgen had Mirthe van 9 opgeschreven. Leuk om te zien hoe enthousiast ze de bordjes zochten. En ik heb geen geklaag gehoord van ‘duurt het nog lang’ en ‘mijn benen zijn moe’.
Onderweg ging een lichtje bij me branden. Dus dat is het. Ze hebben natuurlijk zelf de route bedacht. Dat is iets om te onthouden!
De vakantie is voorbij. Heerlijk, wat voel ik me lekker leeg. Opgeruimd. En het mooiste, de kinderen ook. Twee weken van dichterbij de natuur. Dichterbij jezelf. Dichterbij elkaar.
Weet je wat? We gaan koekjesbakken en ik zet de knutselspullen op tafel. Gezellig!
We zijn erg benieuwd wat jullie ondernemen (of juist niet) met de kinderen in corona-tijd. Laat het ons weten!
Deze blog vind ik ook echt super. Wat leuk dat je ook zelf wat van je persoonlijke of privé dingen verteld. Echt hele goeie ideeën en tips staan erin. Fijn voor in de vakanties ook buiten (lockdown)
Wanneer is je volgende blog? hihi ben weer erg benieuwd!
Leuk om te horen, Ellen! Mijn streven is om om de week een nieuwe post te plaatsen. Soms komt er iets tussen wat belangrijker is, en soms heb ik iets belangrijks te melden en komt de post eerder. Altijd spannend dus.