DAG VAN DE LEPRA. Wat is lepra? Een verhaal met toekomst ondanks lepra.

waxinelichthouder

We kennen allemaal de foto’s wel van de mensen die lijden onder lepra. Vaak zittend op de grond. Verminkte handen en voeten. Verbonden lichaamsdelen. Maar wat is lepra precies? En is er uitzicht na lepra?

Wat is lepra?

Lepra is een ziekte die veroorzaakt wordt door de leprabacterie. Deze bacterie tast de zenuwen aan. Hierdoor worden plekken op het lichaam gevoelloos. De bacterie voelt zich het beste thuis bij een temperatuur rond de 34 graden. Handen en voeten dus. Een gevoelloze vinger voelt niet meer of hij zich verbrand of stoot en de persoon loopt verwondingen op. Dit leidt tot infecties en uiteindelijk sterft er een gedeelte af.
De spieren in de oogleden verzwakken en de patiënt kan zijn ogen niet meer sluiten.  Het oog is zo onbeschermd en droogt uit. Dit heeft uiteindelijk blindheid tot gevolg.

Een gezond mens met een goed afweersysteem schakelt deze bacterie snel uit.  Maar 1 op de 100 mensen die besmet raken krijgt daadwerkelijk lepra. Het goede nieuws is dat lepra volledig te genezen is met een antibioticakuur. Maar dan moet je er wel snel bij zijn.
En dat is nu precies wat er niet gebeurt in minder ontwikkelde landen. Daar is geen goede gezondheidszorg. En als die er is, is er vaak de angst van mensen die ze weerhoudt om die te zoeken. Een arts ziet de patiënt dan vaak te laat.

Wat zijn de gevolgen van lepra?

Veel lepra patiënten herstellen en houden verminkingen over. Maar dat is niet de enige handicap. Ze worden door de maatschappij vaak niet meer gezien als volwaardige mensen. De angst op besmetting blijft. Ze tellen niet meer mee en vallen in een sociaal isolement. Ze komen zonder werk te zitten. Geen werk betekent geen inkomen en eigenlijk geen kans om te overleven.

Een verhaal met toekomst ondanks lepra.

Met dit verhaal in ons achterhoofd is het des te mooier om te horen dat het anders kan. In Thailand in het dorpje Chiang Mai staat een werkplaats van Mr. Wongwiang. Een creatief oord van houtbewerking met werk voor 80 ex-lepra patiënten.
Wongwiang is zelf een ex lepra patiënt. En weet als geen ander hoe het is als lepra ingrijpt. Jarenlang heeft hij alleen gewoond in een hutje achter zijn ouderlijk huis. Hij had alleen contact met mensen op de momenten dat ze zijn eten brachten. Uit angst voor besmetting werd hij vermeden door zijn familie.
Gelukkig kwam er voor hem medische hulp. In het McKean Rehabilitatie Centrum is hij genezen. Wongwiang is niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten. Ondanks zijn verminkingen aan zijn handen en voeten heeft hij het vak van houtbewerking geleerd.
De voldoening die hij hieruit haalde, gunde hij ook zijn lotgenoten. Zijn ondernemingskwaliteiten brachten hem waar hij nu staat. Een werkplaats met werk voor, vandaag de dag, 80 werknemers. Hij biedt werk aan verschillende kleinere werkplaatsen verspreid over 15 dorpen.
Er is voor hen een toekomst na lepra.

Benieuwd naar een product van Wongwiang? Deze waxinelichthouder is niet alleen mooi in het donker. Het biedt lekker veel ruimte aan kaarsjes, wel 7 stuks. Overdag laat je hem gerust op tafel staan. Het onderste gedeelte schuif je naar binnen voor wat meer ruimte.
Leuk voor jezelf en leuk om cadeau te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?