PRODUCTIEF WERKEN VANUIT DE KRACHT VAN RUST? Zo doe je dat.

Mirjam van der Vegt De kracht van rust

Niet zo lang geleden drong er een appje mijn telefoon binnen. Tussen de zovele verzoeken om aandacht stond het daar. Ik las het tussen twee drukke momenten in. Een uitnodiging. Of ik mee wil doen.
Nee.
Dat was mijn eerste gedachte. Daar heb ik geen tijd voor. Daar heb ik geen rust voor.
Meedoen met een cursus over De kracht van rust.
In welke tijd?

Rust. Tijdens je werk. Een aantal lessen uit het boek van Mirjam van der Vegt over hoe je vanuit rust en stilte leeft.
De belofte dat na deze lessen je meer rust in je dag ervaart. En dat er bovendien meer uit je handen is gekomen. Productiever in minder uren.
Dat spreekt mij wel aan.
Effectiever werken. Meer productieve dingen uit je dag halen. En dat terwijl er meer rustmomenten zijn.

Na mijn poging ‘nee’ te zeggen, doe ik dus toch mee. De overtuigingen van mijn zussen kon ik niet weerstaan.
Daar zit ik dan tijdens de eerste meeting.
Weliswaar zonder boek. Dat had ik nog niet aangeschaft. Wel een paar dagen ervoor snel geleend en het hoofdstuk doorgelezen.

Al zou je maar 1 leefgewoonte van dit boek toepassen, dan merk je al een verschil. Voor mij de mooiste zin uit de inleiding. Neem uit het boek mee wat bij je past.
Een soort vrijbrief dat ik kan stoppen na het eerste hoofdstuk. En er dan al wat aan te hebben.

Bij mij gaat alles snel.

In de ochtend staat de werkmodus al aan. Soms op de automatische piloot. Vaak bewust. Zoveel te doen op een dag. Of te willen is misschien beter verwoord. Dan is een pauze toch alleen maar zonde van je tijd? Nutteloos?
Dat leerde ik dus bij de eerste les al meteen af. Je presteert beter met pauzes. Productief in de balans van 52 minuten werken en 17 minuten pauze. 17 minuten ontspanning. Met een kopje thee de tuin in. Dus voor mij geen krant lezen. Even niet nuttig bezig willen zijn.
Rust is niet het werk vermijden, maar een goede wisselwerking tussen rust en werk.

Ik doe dus wel minder op een dag.

Daar pluk ik dus ook de vruchten van. Mijn oogstmentaliteit wil vruchten zien. Andere vruchten. Na een dag hard werken wil ik ook respons. Het liefst direct. Of in ieder geval zo snel mogelijk.
Heb je weleens gehoord van een zaaimentaliteit? Voor mij een eyeopener. Beoordeel de dag naar wat je zaait in plaats van wat je oogst. Tevreden zijn met wat je hebt gezaaid. Met voldoening de oogst afwachten. Het kleine op waarde schatten.

Vandaag bewaak ik mijn goud.

Aan de hand van les 3. Vandaag ben ik onbereikbaar. Zodat ik beschikbaar ben voor de dingen die ik zelf kies. Dat betekent nu dus beschikbaar voor dit blog. Telefoon uit. Zelfs de deurbel uitgezet. Wel het wekkertje aan. Dat moet over 52 minuten mij 17 minuten rust brengen.
Briefje op de deur met de geïnspireerde woorden uit het boek: Wie altijd maar bereikbaar is, wordt uiteindelijk onbereikbaar. Ik ben er niet.
En weliswaar het werkt nog ook. Onverdeeld een ding doen. Ik ben nog niet gestoord.

Ik lees ook dat we ons maar 4 uur per dag echt goed kunnen concentreren. Het goud van de dag. Dat besteed ik dus aan iets goeds. Mijn goud gaat niet op naar Facebook en Instagram  (sorry, volgers). Zodat ik, wanneer ik iets goeds neer wil zetten, het met mijn zilver moet doen.

Wow, wat een lessen. Ik verras mezelf. En je gelooft het niet. Ik ervaar meer rust. Productiviteit. Gouden momenten. Voldoening.
En dat al halverwege hoofdstuk 3.

2 reacties op “PRODUCTIEF WERKEN VANUIT DE KRACHT VAN RUST? Zo doe je dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?