FAIRTRADE KOPEN ZONDER KINDERARBEID BESTAAT NIET

bestaat kinderarbeid bij fairtrade winkels?

Ik val door de mand.
Het wordt tijd dat er over wordt gesproken.
Niet bedekken met welke mantel dan ook.

Degene die mij kennen weten dat mijn principes heilig zijn. Dat ik sta voor wat ik nastreef. Het labeltje met merk én met de nadruk op fairtrade, knoop ik zorgvuldig vast. Elk product gaat er hiermee weg.
Een stempel van goed voor het milieu.
Een stempel van eerlijke arbeidsomstandigheden.
Een stempel van fairtrade.
Geen kinderarbeid.

Maar vanaf vandaag kan ik alle labeltjes wel verscheuren.
Kinderarbeid bij Floz Design is springlevend.

En dat zit zo.

In ons huis staat een zware massieve tafel. De Floz-tafel. Zo wordt hij genoemd uit kindermond en als optie aangedragen om het bordspel op uit te stallen voor speelkameraad.
De inpaktafel, meestal iets rommeliger dan ik eigenlijk wil, die elk product van me ziet en de behandeling ondergaat van ‘zonder Floz-label’ naar ingepakte versie ‘klaar voor verzending’ naar een blijde klant.
Het verhaal speelt zich af rond deze Floz-tafel.

Hoe kinderarbeid anno 2023 nog springlevend is

Twee grote dozen met zakmesjes, flex lampjes en archeologische opgravingssetjes maak ik voorzichtig open. Micah van 5, degene die mij op de voet volgt, helpt me. Ze houdt van sorteren, zoals ze het noemt. De doosjes met verschillende producten stalt ze keurig uit op de tafel. De zakmesjes bij elkaar, de lampjes ook zodat ik ze eenvoudig kan labelen en op kan bergen in het magazijn. Maar nee, zover kom ik niet.
Stoeiend met een stukje touw en het oogje van een label komen de verhalen los. ‘Als ik later moeder ben’, dan ga ik ook voor Floz werken. Dan maak ik de wereld beter want dan hoeft er niet één kindje  meer te werken en heb ik allemaal mooie dingen voor kinderen en mogen ze spelen en leren en geef ik al het speelgoed van Floz aan hen’. En.. en…
Ik glimlach om haar dapperheid en moed. Positiviteit en hoop voor de toekomst. Dat gun je ieder kind.
Ik moedig haar aan en zeg dat ik het fijn vind dat ze zo goed werkt voor Floz. Terwijl ik het zeg, schiet zij in de lach.
Mama! Ik ben een kindje en ik werk voor u! En u doet geen kinderarbeid!

Hoe kunnen we kinderarbeid stoppen?

En dan bedoelen we natuurlijk de kinderarbeid die vandaag de dag helaas nog steeds bestaat. In fabrieken, mijnen, winkels en naaiateliers.
Volgens Unicef zijn dat er nog steeds 160 miljoen wereldwijd.
Het is een illusie dat we het uit de wereld kunnen bannen. Hoe graag we het zouden willen. Machtige bolwerken van machtsmisbruikers en diepgewortelde gewoontes en armoede zijn moeilijk te keren.

Onderschat jezelf niet. Je hebt een wapen in handen.
Als je fairtrade koopt, kies je vóór eerlijke arbeidsomstandigheden. Vóór scholing aan kinderen. Tegen armoede en kinderuitbuiting.

Ook al ligt bij Floz Design kinderarbeid wat genuanceerd. Eén ding wat zeker is blijft staan. We zetten ons in tegen wereldwijde kinderarbeid.
Omdat ieder kind recht heeft om te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?