FAIR TRADE, LATEN WE ER EERLIJK OVER PRATEN

fairtrade

We zouden willen dat het eerlijker verdeeld was in de wereld. Dat de derde wereld niet bestond uit armoede en dat de hoogte van het prijskaartje van de stunter geen levens kost.
Helaas hebben we te maken met zichzelf verrijkende grootmachten en helaas ook ten koste van een ander.  Er zijn nog meer oorzaken te noemen maar dat is genoeg stof voor een ander artikel. Dus dat houden we maar daarvoor.

Leuke kindercadeautjes

Even wat leuke kindercadeautjes kopen om weg te geven op het verjaardagsfeest. Een blijde lach om het gezicht van de ontvanger en een heerlijk gevoel om iemand blij te maken met wat kleins. Kinderhandjes zijn snel gevuld. En nog lekker goedkoop ook. Of het een dag later al vergeten of stuk in de prullenbak (of op straat) ligt, dat weten we niet, toch?

Een fabriek die z’n afvalstroom niet op orde heeft en alle reststoffen het milieu in loost. Een hal vol met werknemers onder en boven de 10 jaar oud. Elke lange dag in en dag uit hetzelfde zware werk,  onbeschermd tegen lawaai, stof en chemicaliën. Zonder vakantiedagen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Als die er al zijn, die arbeidsvoorwaarden.

Is dat de tijd waard van het genieten van het product?
Elk product kost een stukje aarde. Wie ontvangt het loon en wie betaalt de prijs?

Fair trade staat voor eerlijke handel

Dat betekent wél een goede prijs voor elke werknemer. Ook die moeder verdient voldoende om haar zoontje van 8 jaar oud naar school te laten gaan. Híj heeft kans op een toekomst met een goedbetaalde baan.
Fair trade staat ook voor meer dan betere lonen. Werknemers hebben rechten. Zo hoeven ze niet langer door te werken dan nodig en krijgen ze ook vakantietijd.
Er is zorg voor het milieu.
Boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun product. Zo kunnen ze hun werknemers ook goed betalen.
In dit alles is transparantie belangrijk.

Fair trade kost wel iets meer. Maar het geeft ook een stukje  leven aan een ander. Of misschien beter gezegd: Onfair zijn kost een stukje leven van de ander.

Voor wat ga jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?