WAT IS DE BETEKENIS VAN DE LEVENSBOOM?

levensboom muurdeco

Wij hebben een gigantische beuk in de tuin. Zijn takken reiken over de straat tot frustratie van menig vrachtwagenchauffeur die zich nu toch echt aan de snelheidsbeperking moet houden.
In elk seizoen is de boom mooi. Kaal en donker in de winter. Maar zoals nu is hij op zijn mooist in zijn volle bladerdek.
Elke tak vertakt in tientallen takjes die als groene blaadjes eindigen.
Het levende symbool van de stamboom. De groene blaadjes spelen bij mij op het gras en momenteel flapjacks – of hoe ze het noemen – makend op de trampoline.

Het stoffige imago van de stamboom afgestoft en levend in de tuin.

Bomen geven leven.
Veerkrachtig meebuigend met stormen.
Niet zo gek dat de boom als symbool in vele culturen is beland.
Ik ging op zoek naar de betekenis van de levensboom. Welke gedachten gaan er schuil achter de takken van een tree of life?
Ik zocht het voor je uit en zag door de bomen het bos niet meer. Zoveel culturen en symbolen.

Met een verassende wending in verscheidenheid.

De oorsprong van de levensboom

Er zijn in de loop van de tijd veel mooie betekenissen geweid aan deze levensboom. Een symbool van eeuwigheid, rijkdom, vruchtbaarheid en vernieuwing.
Als oorsprong komt de levensboom uit het christendom. De levensboom stond in het paradijs. De boom van het leven. Als teken en herinnering dat het leven eeuwig is. En dat er een keuze is tussen twee bomen. De boom van de kennis van het goed en het kwaad. En de boom van het leven.
Helaas koos de mens te eten van de verkeerde boom en weten we maar al te goed wat goed en kwaad is. In het Bijbelse verhaal is de levensboom niet meer toegankelijk en is Jezus de weg om het eeuwige leven te ontvangen.

Het symbool van de levensboom is gebleven en draagt die van eeuwig leven en verlossing.

Wat is de betekenis van de levensboom boven de voordeur?

De levensboom komt ook voor in de bouwkunde. In Nederland zien we het regelmatig bij oude huizen. Boven de voordeur staat statig een levensboom. Vaak in combinatie met een bovenlicht. Een raampje wat licht de gang inlaat. Het bovenlicht is bij huizen eind de 19e eeuw vaak versierd met een levensboom.
De betekenis van de verbinding tussen hemel en aarde. Als bescherming tegen het onheil. Waar men vaak geitenkoppen en andere afschrikwekkende taferelen boven de voordeur zag, gebruikten de christenen de levensboom.
Als bescherming dus, maar ook als versiering voor degene die daar niet in gelooft.
Omdat het mooi is.

De betekenis van de levensboom in verschillende culturen

Een lijst met opsommingen van betekenissen uit verschillende culturen krijg je niet van mij. Daarvoor ken ik de culturen niet of in ieder geval te weinig.
Ik zou onvolledig zijn. De plank net misslaan en dat wil ik niet.

De levensboom heeft elke cultuur meegenomen en zijn rijke betekenissen gevormd.
Ik kom verhalen tegen van de verbinding tussen hemel en aarde. De wortels reiken naar het verleden, de nieuwe loten naar de toekomst.
Zoals wij in het leven verschillende tijden kennen, zo wisselt de boom zijn tonelen in elk seizoen. Zware stormen worden doorstaan. Genoten wordt er van het geluid van de kalme zomerbries door het bladerdek. De levensboom staat voor positieve energie.

Vogels vinden er hun nest. Nieuw leven wordt geboren. Vruchtbaarheid en kracht worden gegeven.
De boom staat voor onsterfelijkheid maar herinnert ons aan onze sterfelijkheid. Eenmaal wordt ook de sterkste boom geveld. Zal deze op de aarde vallen. Het herinnert ons aan het leven.
De rijkdom van de levensboom.

Een symbool voor levenskracht en niet breken op de stormen.

Zoveel mooie betekenissen en het valt me op. Deze levensboom brengt mensen samen.

Wat is het symbool van de levensboom?

De levensboom verbindt mensen. In elke cultuur is de levensboom bekend en draagt zijn eigen symbolen mee.
Elke religie en cultuur heeft zijn eigen betekenis aan de levensboom gegeven.
Zover de takken reiken, zover kunnen onze verschillen zijn. In de levensboom is deze verscheidenheid mooi samengebracht tot eenheid.
Dat is mooi, toch?
Het bewijs dat wij als mensen hetzelfde zijn. Van dezelfde lap gescheurd. In verschillende culturen en tradities opgebloeid.

De levensboom aan de muur als wanddecoratie

Een levensboom is een symbool met veel betekenissen. Vraag je naar de gedachten van mensen achter hun levensboom dan krijg je verschillende antwoorden. Dat is het mooie aan de levensboom. Je haalt eruit wat er voor jou inzit.

Het is niet voor niets dat ik de betekenis ging onderzoeken van de levensboom.
We hebben ze al een tijdje in het assortiment. En ik dacht te weten wat de betekenis is. Maar deze is nog rijker geworden.

De levensboom in kleur is heerlijk groot van formaat. Met een breedte van 83 cm verdient deze een ruime plek. Veel mensen hangen hem boven de eettafel of in de slaapkamer.

Als je goed kijkt, zie je ze zitten. De vogeltjes. In dezelfde kleur als de takken en daarom vallen ze niet op. Dit verassende detail hebben we in deze levensboom.

Een levensboom van wat kleiner formaat is deze in zilver. Matzilver in een bijna ronde vorm. Zie jij de vogeltjes zitten?

Ik ben benieuwd. Heb jij een levensboom in huis? Hangt hij daar omdat hij mooi is of heeft deze voor jou een diepere betekenis?

Een reactie op “WAT IS DE BETEKENIS VAN DE LEVENSBOOM?

  1. Pingback: EEN CADEAU MET BETEKENIS VOOR HAAR. Laat je inspireren. - Floz Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?