HOE HERGEBRUIK JE KAARSRESTEN? Een gastblog over kaarsen recyclen

hoe kaarsen recyclen, kaarsvet hergebruiken, wat kan je doen met restjes kaars, duurzaam wonen met kaarsen

Geef jouw kaarsen een tweede leven – duurzaamheid tijdens de donkere dagen

In de aanloop naar de feestdagen, wanneer de avonden langer en donkerder worden, omarmen velen de gezelligheid van kaarslicht. Maar wat gebeurt er met al die kaarsresten die achterblijven? Ontdek hoe je kaarsen een duurzaam tintje kunt geven en een bijdrage kunt leveren aan een milieuvriendelijke viering van de feestdagen.

Verzamel en bewaar

In plaats van kaarsresten zomaar weg te gooien, zie ze als waardevolle bouwstenen voor een duurzamere levensstijl. Verzamel de resten alsof je bezig bent met het creëren van een kunstwerk, want elk stuk kaarsvet is een potentieel ingrediënt voor jouw duurzame kaarsenproject.

Ontdek het gebruik van een ‘smeltvuur’

Een ‘smeltvuur’ biedt een praktische oplossing voor het recyclen van kaarsvet. Dit is een stenen kom met een glasvezel lont in een aluminium huls. Als de lont wordt aangestoken verwarmt deze de huls en smelt deze het omliggende kaarsvet. Kaarsresten kunnen dus direct gerecycled worden. Bij gebruik van veel donker gekleurd kaarsvet raakt de lont sneller vol met roet. Het advies is daarom wel om voldoende ‘wit’ kaarsvet toe te voegen. Uiteindelijk wordt hiermee alleen zwaar vervuilt kaarsvet en restjes lont weggegooid, de rest van het kaarsvet wordt gerecycled. Op de website van smeltvuur.nl staan tips en instructievideo’s hoe dit te verhelpen.

Creatief met het gieten van kaarsen

Voor degenen die een hands-on benadering verkiezen, biedt het zelf gieten van kaarsen een leuke en creatieve activiteit. Met een pannetje au bain-marie, lonten en oude kaarsresten en een mal kun je nieuwe kaarsen maken in diverse vormen en kleuren. Een mal voor kaarsen zijn in allerlei vormen en maten te koop, zelf heb ik geëxperimenteerd met verschillende vormpjes bijv. yoghurt bakje of drinkyoghurt-pakje. Na wat oefening zijn er leuke en creatieve kaarsen te maken in verschillende vormen. Laat je creativiteit de vrije loop.

Sfeer en duurzaamheid hand in hand

Door kaarsen een tweede leven te geven, geniet je niet alleen van een langere brandtijd en een unieke ambiance, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld. Minimaliseer verspilling en geef het milieu een feestelijk cadeau door bewust om te gaan met kaarsresten.

Conclusie: Duurzaamheid in het licht

Terwijl we ons voorbereiden op de donkere dagen, nodigen we je uit om de schoonheid van kaarslicht te verbinden met duurzaamheid. Verzamel je kaarsresten, ontdek de mogelijkheden van een ‘smeltvuur’ of experimenteer met het gieten van nieuwe kaarsen. Verlicht niet alleen je ruimte met kaarsen, maar verrijk ook je feestdagen met de vreugde van bewuste en duurzame keuzes. Samen kaarsen maken is een creatief activiteit. Maak het recyclen een gewoonte in huis, geef kaarsvet een tweede leven.

Zin om kaarsen maken zelf uit te proberen?

Lees hieronder de instructie wat je nodig hebt om dit thuis te kunnen doen.

Benodigdheden:

– Oude kranten of zeil om werkplek af te dekken

– Oude kaarsresten

– Grote pan

– Kleinere pan of pot om kaarsvet in te smelten

– (Metalen) lepel

– Lont (te koop in hobby winkel)

– Sate prikker

– Mal of iets waar het kaarsvet in gegoten kan worden

– Optioneel:

o Keuken thermometer

o Kleurstof of geurstof

o Knijper

Aanpak kaarsresten recyclen
hoe kaarsen recyclen, kaarsvet hergebruiken, wat kan je doen met restjes kaars, duurzaam wonen met kaarsen

1. Verzamel kaarsresten

Verzamel net zo lang de kaarsresten tot je er een nieuwe kaars(je) van zou kunnen maken. Bij voorkeur de kleuren gescheiden bewaren, want dit mengt samen als het kaarsvet opnieuw gesmolten wordt.

hoe kaarsen recyclen, kaarsvet hergebruiken, wat kan je doen met restjes kaars, duurzaam wonen met kaarsen

2. Voorbereidingen

Het is belangrijk om overal waar je de kaarsenvet wil gebruiken zo veel mogelijk af te dekken met bijvoorbeeld oude kranten of een oud tafelzeil. Want gesmolten kaarsvet ziet er wel uit als water, maar het tegendeel is waar, zodra het gestold is dan is het niet zomaar af te vegen.

Verder de mallen en lonten klaarzetten.

De lonten dienen zo veel mogelijk in het midden van de kaars geplaatst te worden. Dit kan je met een sateprikker eventueel m.b.t van een knijper doen. Er zijn ook hulpmiddelen voor te koop.

hoe kaarsen recyclen, kaarsvet hergebruiken, wat kan je doen met restjes kaars, duurzaam wonen met kaarsen

3. Kaarsvet smelten

Kaarsvet smelt vanaf temperatuur van ongeveer 45 graden Celsius. Dat betekent dat het gemakkelijk au bain-marie opgewarmd kan worden. Laat daarom het water niet koken, dit is niet nodig en onveilig om naast te werken.

Met de keuken thermometer kan je volgen hoe heet het kaarsvet is. Het smelten gaat langzaam, dus neem hier de tijd voor. Nadat het kaarsvet gesmolten is kan je naar wens kleurstof of geurstof toevoegen. In plaats van kleurstof toevoegen kan je ook kleuren mengen van de verschillende kaarsenresten die je hebt verzameld.

Veiligheid:

· Verhit nooit direct boven vuur of in de magnetron.

· Omdat het kaarsvet wel 80 graden Celsius kan worden is het verstandig dat altijd een volwassene helpt al kleinere kinderen dit willen proberen.

· Let op dat er niet per ongeluk water in het kaarsvet komt, want dit zorgt ervoor dat de kaars gaat ‘spetteren’ als hij brand.

hoe kaarsen recyclen, kaarsvet hergebruiken, wat kan je doen met restjes kaars, duurzaam wonen met kaarsen

4. Kaars gieten

Als het kaarsvet gesmolten is en op de juist kleur én de mallen met een lont staan klaar. Dan is het tijd om het kaarsvet in de mal te gieten. Let op dat de lont in het midden blijft ook tijdens het uitharden.

Als het kaarsvet stolt dan krimpt het. Dit kan je compenseren door na het stollen extra bij te gieten.

Afhankelijk wat je wil kan je bijvoorbeeld meerdere kleuren kaarsvet smelten en als laagjes op elkaar gieten.

o Als het kaarsvet heet (60-70 graden Celcius) gesmolten wordt, dan is het effect een gladde

kaars

o Als het kaarsvet eerst weer wat laat afkoelen tot tegen het stolpunt aan ( 50 graden Celcius), dan is het effect een ruwere kaars

hoe kaarsen recyclen, kaarsvet hergebruiken, wat kan je doen met restjes kaars, duurzaam wonen met kaarsen

5. Resultaat

Na ongeveer een halve dag is de kaars volledig uitgehard, dan kan je ze makkelijk uit de mal halen.

De lot hoeft maar 1 cm boven de kaars uit te steken, dus lange lonten kunnen afgeknipt worden, daarna zijn ze direct klaar voor gebruik.

Als je wilt kan je de kaarsen nog verder versieren met aquarel stiften of noem maar op.

6. Opruimen

Opruimen is niet het leukste werk, zeker niet als er kaarsvet gemorst is op plekken wat niet afgedekt is. Met een warm sopje kan dit met een keukenpapiertje goed verwijderd worden. Oud papier wat als onderlegger is gebruikt en wat vervuilt is met kaarsvet is restafval.

Dit gastblog is geschreven door A. Ruissen en bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Vragen?