IS FAIRTRADE HANDEL DE OPLOSSING VOOR DE KLIMAATCRISIS?

kussen werelddelen

Het is actueler dan ooit. Duurzaamheid. Klimaatneutraal leven. Eerlijke verdeling. Planet proof.
Je kan wel zeggen dat het nog nooit zo urgent geweest is. Debatten urenlang op zoek naar een oplossing.
Niet dat ik de wijsheid bezit. Was dat maar zo.
Soms, tijdens een verhitte discussie, van we moeten ‘dit’ en ‘dat’ juist niet! kan ik me niet inhouden. Vol passie wordt er gezocht naar innovativiteit. Bevlogenheid vliegt door de ruimte en stijgt tot het plafond.
Denk ik bij mezelf: Hallo, hebben jullie weleens van fairtrade gehoord?

Fairtrade. Wat betekent het nu eigenlijk? Je kent vast de 10 principes van fairtrade handel wel. Het is inmiddels zo’n bekende term dat je het niet meer hoeft uit te leggen. Maar weet jij eigenlijk wel wat het inhoudt?
Ik vroeg het laatst aan een aantal mensen in mijn omgeving.
‘Dat boeren een eerlijke prijs krijgen’.
‘Dat kinderen niet hoeven te werken’.
Niet helemaal. Het is veel meer dan dat. Fairtrade handel is geen liefdadigheid.
Onverwachts verbaasde het me dat de omschrijvingen alleen aan loon en kinderen dachten.

Het is veel meer dan dat. Fairtrade is een belofte voor verandering en ontwikkeling door middel van handel.
Eerlijk omgaan met mensen. Eerlijk omgaan met de planeet.

Het International Fairtrade Charter

Het International Fairtrade Charter zette het als een handboek zwart op wit. Met de definitie van fairtrade mooi verwoord:

Fair Trade is een handelspartnerschap, gebaseerd op dialoog, transparantie en respect, dat streeft naar meer gelijkheid in de internationale handel. Het draagt bij aan een duurzame ontwikkeling door het aanbieden van betere handelsvoorwaarden aan en het veilig stellen van de rechten van gemarginaliseerde producenten en arbeiders, voornamelijk in het Zuiden.
Fair Trade Organisaties, gesteund door de consumenten, zijn actief betrokken bij de ondersteuning van producenten, bij het verhogen van bewustzijn en bij het strijden voor veranderingen van de regels en praktijken van de conventionele internationale handel.

De bescherming van het milieu en de lange-termijnlevensvatbaarheid van natuurlijke bronnen en biodiversiteit zijn fundamentele pijlers van Fair Trade. Goede milieupraktijken houden de bescherming van bodem- en waterbronnen in, en de vermindering van energieverbruik, broeikasgasemissies en verspilling is de verantwoordelijkheid van alle factoren in de productie-, distributie- en consumptieketen. De hele waardenketen moet worden beheerd om te verzekeren dat de echte kosten van goed milieubeheer gereflecteerd worden in de prijzen en handelsvoorwaarden. Kleinschalige boeren en ambachtslieden zijn het meest kwetsbaar voor de effecten van klimaatverandering en het is belangrijk dat ze ondersteund worden in het ontwikkelen en investeren in adaptatie- en mitigatiestrategieën.

Als fairtrade organisatie zet je je handtekening en je support eronder.

Vanmorgen was ik iets heel anders van plan om te gaan doen. Bij toeval, als dat bestaat, kwam ik onverwachts op dit handvest uit. Het formulier, nogal statisch en ik zoekend of het gratis was, ingevuld. Want ja, je handtekening ergens onder zetten. Dat betekent een verbintenis. Dan is het wel zo handig dat ik vooraf weet hoeveel me dat gaat kosten. Maar nee, dat kwam ik niet tegen.
Wel een aantal ‘I agree-vierkantjes’ die ik aan moest vinken. Dat ze mijn naam mogen noemen. Ja, natuurlijk. Ik sta voor wat ik doe.
Dat ik me ervoor inzet om de fairtrade werkwijze bekend te maken bij burgers. Want die beïnvloeden de wereldeconomie het meest.
Consumenten zijn de grootste groep in de toeleveringsketen. We hebben dus de meeste invloed. Ook al voelt dat als individu niet zo.

Fairtrade is het handelssysteem met de oplossing voor de klimaatcrisis

De wereldeconomie is vandaag de dag gebaseerd op winst. Door de globalisering, een wereldwijde economie, zijn de rijke landen nog rijker geworden. En het verschil in ongelijkheid groter. Wist je dat 1 % van de wereldbevolking net zoveel bezit als de rest van de wereldbevolking bij elkaar? Dat houdt ook in dat meer dan 800 miljoen mensen leven in extreme armoede.
Als je daarover nadenkt. Dat is heftig.
Dan is een eerlijker handelssysteem niet meer dan logisch. Een handelsstructuur met als kern rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en duurzame ontwikkeling.
Een eerlijker handelssysteem betekent betere omstandigheden voor ieder persoon in de keten. Maar ook een eerlijker systeem voor ons als consument. Transparantie in de hele keten.
Zodat je weet wat je koopt en waar je voor kiest.

Een heel handboek vol met mooie doelen. Ik word er echt blij van. Het mooiste vind ik het citaat:

“Fair Trade is gebaseerd op productie- en handelswijzen die mensen en de planeet boven financiële winst plaatsen.”

Wow, die ga ik onthouden. Als we dat nu met zijn allen doen. Dat betekent dus zorg voor de ander. Zorg voor de planeet.
Voorbij, armoede. Voorbij, egoïsme.
Is dat niet waar we met z’n allen naar op zoek zijn. Het nieuwe innovatieve idee van de fairtrade handel?

Geef een reactie

Vragen?