Zo kwam ik – was het toeval? Ik weet het niet, want ik kom er nooit voor een koop – op Alibaba. Het zal wel via een zoekmachine zijn gegaan. Op zoek naar de achtergrond van acaciahouten producten. Kom ik daar hele pallets ruw geschaafde schaaldelen acaciahout tegen. Dan gaat mijn meubelmakershart sneller kloppen. Weet je wat je daar niet allemaal van kan maken?
In gedachten zie ik de krullen al van de vlakbank af springen. Als ik m’n ogen dicht zou doen. Zou ik vers geschaafd hout ruiken. Niets is beter dan dat.
Maar ik blijf niet lang in m’n droom. Ik zie de prijs van 172 euro per kuub. Kan me niet voorstellen dat dat op een voor het milieu faire wijze is gekapt. Even ter vergelijking: Als ik in Nederland een kuub acacia bij de groothandel wil kopen, met het FSC keurmerk, dan ben ik 2750 euro per kuub kwijt. Dat is meer dan 15 keer zoveel!
Het zijn bij de fijnhouthandel dan wel schaaldelen met een lengte van 3 meter. Netjes bekantrecht en ruw gezaagd. Wat ik op Alibaba zou kopen, heeft een lengte van een pallet. Want het wordt op pallets geleverd. Dat is een stuk korter. Het is ook zo dat kortere lengtes eenvoudiger te maken zijn. Hoe langer het schaaldeel, hoe kostbaarder het hout. Dat is hier bij de fijnhouthandel ook.
Maar zit dat prijsverschil hier alleen in de lengte?
Het mooie is dat er ook productspecificaties zijn toegevoegd. Jawel. Daar staat het CE FSC CARB SGS ISO. Het staat er toch echt. Die 3 letters links van het midden kunnen niets anders betekenen dan Forest Stewardship Council. FSC. Het keurmerk voor verantwoord bosbeheer.
Zover ik weet bestaat een FSC keurmerk uit een aantal cijfers. Zo’n keurmerk als dit vind je niet in de database van het FSC. Een lichte argwanendheid komt bij me op. Het zal toch niet? Zie je, dat vraagt toch om onderzoek?
Op de site van het FSC keurmerken centrum kan je eenvoudig een keurmerk terugvinden.
Geen resultaat.
Na wat heen en weer gemail met een aardige medewerker van FSC, kom ik erachter. Een keurmerk bestaat altijd uit een code FSC gevolgd door 6 cijfers. Het keurmerk wat Alibaba aangeeft is dus geen keurmerk! Het is een opsomming van verschillende keurmerken achtereen.
Oeps. Heb ik nu een houtdealer (in dat in de negatieve zin van drugsdealer) ontmaskerd? Ik hoop het. Op onze bossen moeten we zuinig zijn.
De aardige medewerker van FSC gaat erachteraan. Ik ben benieuwd. Zoals altijd ga ik uit van het beste van de mens. Wellicht heeft dit bedrijf alle certificaten in huis van deze keurmerken. Maar is ze door de hectiek van het bedrijfsleven vergeten die toe te voegen. Natuurlijk, dat is het. Houten drugsdealers. Die bestaan toch niet.
Ze zou me op de hoogte houden. Wordt dus vervolgd.
Je hebt het natuurlijk allang door. Ik vind het altijd leuk om iets uit te zoeken. Een soort van detective in mij. Niet naar diefstal of moordzaken. Nee, iets wat je zomaar tegen zou kunnen komen. Alhoewel dat van het eerste ook gezegd zou kunnen worden. Maar gelukkig geldt dat niet voor mij.
Wat ik bedoel is. Kijk, ik heb een mooie schaal gevonden. Deze wil ik in de webshop plaatsen. Dan is het toch interessant om te weten waar deze gemaakt is? Op welke wijze? En wiens handen hebben dit product gemaakt? Was het met plezier. Of zat er druk achter? Was het de honderdste in het uur terwijl het eigenlijk twintig meer had moeten zijn?
De schaal die ik in mijn handen heb is van acaciahout. Van de leverancier weet ik dat ze uit de Filipijnen komen. Het hout ook. Maar acaciabomen stonden er niet van oorsprong. Ik vraag me af. Wat is acaciahout en hoe is dat op de Filipijnen beland?
Nu weet ik het weer. Met deze vraag begon ik.
Zo zie je maar weer dat een verhaal heel anders kan eindigen dan waar het begon.