HOE WIN JE DE STRIJD TEGEN ANALFABETISME? Correctbook is goed op weg!

Gastblog door Abdu Munie van Correctbook

Iedere dag gaan 250 miljoen kinderen naar school zonder schrijfmateriaal. Ook hierdoor zijn wereldwijd meer dan 750 miljoen mensen boven de 15 jaar analfabeet. Redenen hiervoor zijn voornamelijk dat schrijfmateriaal te duur is en bovendien snel op raakt. Hoe speelt Correctbook hier op in?

Wij zijn Correctbook, leuk om kennis te maken!

Maak kennis met Correctbook; het uitwisbare notitieboek dat hier én in ontwikkelingsgebieden oneindig meegaat. Goed voor de onderwijsmogelijkheden en het bespaart veel papier. Een commerciële introductie van de organisatie, maar de reden van ontstaan van het bedrijf gaat veel verder dan het product alleen. De eerste kennismaking van onze oprichter Sam van Tol met kinderen in Afrika was tijdens een vakantie in Zuid-Afrika. Met eigen ogen zag hij aan hoe de kinderen geen toegang hadden tot basis schrijfmaterialen zoals pen en papier. De kinderen lazen hardop knielend of in kleermakerszit mee met wat er op het krijtbord werd geschreven door de juf. Geen pen of papier om dit op te schrijven. Een emotionele kennismaking wat de aanzet was voor de oprichting van Correctbook!

Analfabetisme? Hoe moet ik dit zien?

Ok, het is duidelijk wat Correctbook verkoopt, maar wat is analfabetisme nu en wat doen we hieraan? Stel je eens voor dat je een medicijn van je huisarts meekrijgt en bij ontvangst weet je eigenlijk niet wanneer je het in moet nemen of met welke medicijn het absoluut niet ingenomen mag worden. Zou je het medicijn gebruiken zonder dat je de bijsluiter kunt lezen? Een van de vele dagelijks voorkomende problemen waar kinderen en volwassen in ontwikkelingsgebieden mee te maken krijgen die analfabeet zijn. Zij zullen zonder na te denken het medicijn nuttigen, met misschien wel fatale gevolgen.

Analfabeet of alfabeet
Hoe belangrijk vinden we het dat iedereen borden of signalen kan lezen? In Nederland heeft jong en oud wel eens te maken gehad met irritaties van een ander, omdat hij of zij het verkeerd las of begreep. Uiteindelijk kunnen we elkaar corrigeren, begrijpen en respecteren. Mensen in ontwikkelingsgebieden die analfabeet zijn, kennen vaak het verschil niet. Deze mensen groeien op zonder opleiding of kennis van de taal. Dit leidt tot onder andere werkloosheid, hoge gezondheidskosten en een uitzichtloze toekomst.

Hoe bestrijden wij analfabetisme?
We willen met de aankoop van elk Correctbook één kind in een ontwikkelingsgebied voorzien van eindeloos uitwisbaar schrijfmateriaal. We vinden dat goed onderwijs voor een kind bijdraagt aan de eerste stap naar de strijd tegen analfabetisme. Het aantal kinderen die wij voorzien van ons uitwisbare schrijfmateriaal houden we bij door middel van een impactmeter. Deze impactmeter is onze drijfveer om uiteindelijk ons doel te behalen; ‘1 miljoen kinderen een jaar lang van uitwisbare schoolmaterialen voorzien vóór 2023’.

Hoe weten jullie zeker dat de kinderen echt het schrijfmateriaal ontvangen?

Het is fijn om betrouwbaar vertegenwoordiging te hebben in een omgeving waar je als organisatie niet vaak aanwezig bent. Deze vertegenwoordigers zijn een belangrijke factor om uiteindelijk te kunnen slagen. Wij werken in Rwanda met twee partijen die de scholen vaker bezoeken, het schrijfmateriaal eigen maken, lesmethodes bedenken en docenten motiveren om zoveel mogelijk gebruik te maken van de Correctbook. De Anglicaanse Kerk en de EPR (Eglise Presbyterienne au Rwanda) monitoren de scholen en voeren controles uit om ervoor te zorgen dat het allemaal goed en eerlijk verloopt.

Jaarlijks bezoeken wij ook scholen in ontwikkelingsgebieden die we hebben voorzien van een Correctbook. In onze YouTube serie ‘’Correctbook Diaries’’ bezoeken we deze scholen, lopen we een dagdeel mee met enkele leerlingen en gaan we ook langs bij de ateliers waar we de producten lokaal produceren.

De aanschaf van pennen en schriften hoeft toch niet zo duur te zijn?
Helaas is dit wel het geval voor vele ouders. Daarnaast zijn er ook nog eens scholen die kinderen weren als ze geen schrijfmateriaal hebben en pas weer toe laten als het schrijfmateriaal is aangeschaft.

De droom van een mooie toekomst

Iedereen droomt! Dit geldt ook voor de kinderen en ouders die we tijdens de opnames van de miniserie ‘’Correctbook Diaries’’ in 2020 bezochten. Een van deze kinderen was Fabrice.

‘’Het is een droom om mijn zoon ooit in een hoge functie bij de regering te zien.’’

Dit zijn de woorden van de vader van Fabrice die wij thuis bezochten en verraste met de uitwisbare notitieboekjes van Correctbook. In een kleine ruimte waar er niets anders stond dan alleen krukjes waar je op kon zitten, vroegen we Fabrice om de Correctbook uit te proberen. De lach die volgde na het maken van een tekening zorgde bij ons voor een traantje dat we weg moesten pinken. Een moment van trots! Dit is waar we het voor doen en wat ons de ‘drive’ geeft om meer kinderen blij te maken met uitwisbare schrijfmateriaal.

Samen maken wij schrijven toegankelijk voor iedereen op de wereld! Doe je met ons mee?

Wil jij op de hoogte blijven van de strijd van Correctbook tegen analfabetisme? Dat kan via het blog of volg Correctbook op Instagram.

Shop ze hier:
CORRECTBOOK A5 zwart
CORRECTBOOK TO DO LIST
CORRECTBOOK A5 misty groen
CORRECTBOOK A4 donkerblauw

Geef een reactie

Vragen?