CORONA. HOE OVERLEVEN FAIR TRADE BEDRIJVEN IN INDIA?

zeepbakje India doneeractie

De beperkingen ten gevolge van corona zijn lastig. In grote en kleine dingen. Maar nergens slaat het zo diep naar binnen als in landen zoals India. Je hebt de keus  óf sterven van de honger óf het risico op besmetting met corona. Geen keuze dus om thuis te blijven of de straat op te gaan.
Tienduizenden nieuwe besmettingen per dag. Daar heeft India mee te maken. De regering kon zich een lockdown eigenlijk niet veroorloven. Maar had geen keus.

Social distance is erg moeilijk

De lockdown in de steden gaf juist veel mensen op straat. De winkels waren dicht en er was geen werk. Maar wel trokken de arbeiders naar hun familie. En dat is buiten de stad.
Lange rijen in de straten om voedsel te kunnen kopen of ontvangen. En dat voor uren.
Regels worden slecht nageleefd. Als het al mogelijk is. Mensen wonen dicht op elkaar, met veel mensen in een klein huis. Social distance is dan wel erg moeilijk.

India heeft geen corona steunfonds vanuit de regering

De gevolgen zijn groot. Ook na de lockdown. De werknemers mogen dan wel terug naar hun werkplaats. Maar de vraag naar werk is sterk verminderd. Er is geen hulp vanuit de regering en de financiële nood is hoog.
Dat zien we ook bij onze partners zoals Tara Projects.  Hun focus van het maken van mooie fair trade producten is verlegd naar hulp bieden aan de meest kwetsbaren. Tara Projects geeft talentvolle ambachtsmensen een markt om hun producten te verkopen. Nu geven ze hun producenten de eerste levensbehoeften.
In gebieden waar weinig onderwijs is, wordt juiste informatie gegeven over corona. Veel voedselkits en gezondheidskits worden uitgedeeld. Inclusief mondmasker en handgel.
Mooi dat dat kan!

Maar dat kunnen ze niet alleen.
Het is belangrijk dat we hen ook steunen. Juist nu.

Ik moet denken aan de werkplaats in speksteen producten in Uttar Pradesh. Een mooie werkplaats met veel werkruimte en met stofafzuiging. Dat was eerst wel een ander verhaal. De verschillende werknemers deden hun werk thuis. Samen met hun kinderen. Ze konden niet naar school en ademden het stof in.
Zo’n 50 ambachtslieden werken nu met plezier in de werkplaats. Ze verdienen voldoende om zelf een stukje land te kopen en hun eigen huis te bouwen.
En hun kinderen? Die mogen gratis naar school.

Als de vraag naar hun producten blijft. Want dat is door corona onzeker geworden.

Floz Design geeft hen een steuntje in de rug

Van elk zeepbakje wat we verkopen doneren we € 1,- aan deze werkplaats.
Dat is dus een mooi zeepbakje op jouw wastafel én een glimlach in India.

Gemaakt van gerecycled steen en luxe steensoorten zoals marmer.

Lees ook ons blog met een inkijkje in de werkplaats en het productieproces.
CORONA. OVER HANDEN WASSEN EN ZEEP OP JE WASTAFEL. MET EEN RONDLEIDING ERBIJ.

Geef een reactie

Vragen?