Zimba-Arts

Zimba-Arts is gespecialiseerd in fair trade-kunst uit Afrika, handgemaakt van gerecyclede en duurzame materialen. Het bedrijf werd opgericht door Shadreck Huni, een Nederlander met de roots van Zimbabwe, die begon met het maken en verkopen van traditionele kunst uit Zimbabwe om zijn studies in Nederland te financieren. Zijn kunst werd al snel populair op Europese kunstmarkten, festivals en beurzen; en daarom nam hij de beslissing om andere jongeren in zijn thuisland te helpen door het handgemaakte kunstwerk te importeren dat was gemaakt door zijn oude klasgenoten in Zimbabwe, waar meer dan 72% van de bevolking in armoede leeft. Dit is uitgegroeid tot Zimba-Arts, een bedrijf dat nu aan meer dan 400 retailers in 6 landen levert.

Het geld dat wordt opgehaald door de verkoop van dit kunstwerk wordt geinvesteerd in opleidingen, ondersteuning van kinderen en gezinnen voeden in dezelfde gemeenschappen waar de kunst handgemaakt is.

Als oprichter werkt Shadreck nu samen met groepen kunstenaars in de dichtbegroeide buitenwijken van Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, met een mentorschap dat helpt hun vaardigheden te vergroten en hun kunst toegankelijker te maken dan de Afrikaanse markt. In 2014 breidde Zimba-Arts zijn samenwerking en mentorschap uit met kunstenaars in Ongata Rongai, een peri-urbane nederzetting aan de rand van Nairobi, Kenia.

Shadreck gelooft in de creativiteit, het talent en het potentieel van elk van deze jonge kunstenaars, en hij streeft ernaar om hen te helpen een duurzaam inkomen te bereiken door hun kunst te creëren en te verkopen. Door zijn mentorschap biedt Shadreck advies over verwachtingen en kwaliteit die nodig zijn om succes op de Europese markt te bereiken. Hij geeft de voorkeur aan bedrijfsmanagement en financiële planningsvaardigheden, terwijl hij zijn kunstenaars het belang van opleidingsniveau bijbrengt; omdat ze meer inkomsten ontvangen uit de verkoop van hun kunstwerken, wordt tien procent gereserveerd om het schoolgeld van hun kinderen te betalen. Shadreck gelooft echt dat jeugd de toekomst van Afrika is en dat het behalen van hun academische en carrièredoelen zal bijdragen aan een betere samenleving als geheel.

Zimba-Arts heeft het hoofdkantoor in een historische, omgebouwde boerderij op het platteland van Nederland en een toegewijde workshop onder een gemeenschap van kunstenaars in Harare, Zimbabwe. Shadreck brengt zijn jaar door met reizen tussen Europa en Afrika, het ontwerpen van nieuwe kunst en het blijven begeleiden van zijn kunstenaars.

De meeste ontwikkelingslanden hebben geen officieel recyclingsysteem, maar veel hebben een sterke informele recyclingsector. Individuen halen herbruikbare materialen van lokale stortplaatsen en verkopen ze opnieuw; een baan die het milieu ten goede komt en een bron van inkomsten is voor degenen die deze het meest nodig hebben. Geschat wordt dat meer dan 15 miljoen mensen in ontwikkelingslanden overleven door recyclebare materialen uit de afvalstroom van de stedelijke bevolking te bergen. Zimba-Arts ondersteunt deze informele recyclingsector, waar materialen van Afrikaanse stortplaatsen herboren worden als kunst.

Elk Zimbabwaans beeldhouwwerk is gemaakt van schroot - olievaten, auto's, wasmachines, koelkasten en fornuizen - geborgen van de stortplaatsen in Harare. Het metaal wordt in een vuur gezet om verf en roest te verwijderen, op specificatie gesneden en gelast om de sculpturen te creëren die Shadreck ontwerpt. De kunst wordt vervolgens gelakt, geverfd, opnieuw gelakt en uiteindelijk te drogen gelaten onder de Afrikaanse zon. De afgewerkte stukken worden vanuit Zimbabwe naar Nederland gestuurd, op de Europese markt geïntroduceerd en bij u thuis gebracht.