De meeste aankopen doen we op gevoel.
Impulsief.
We hebben er dus niet lang over nagedacht.
Hoe vaak heb jij het al gehad dat je iets had gekocht en dat dit achteraf toch niet zo’n goede zet was? Je zit met een miskoop in je maag. Het zag er toch iets handiger / beter / kwalitatiever / mooier uit dan ik dacht. De aanbieding was toch iets te mooi om waar te zijn.
Grappig, dat zie je terug op de online marktplaatsen. Zoek maar eens op ‘nieuw’. Allemaal miskopen.
Dat willen wij natuurlijk voorkomen. Het scheelt tijd. Geld. Overbodige spullen in huis. Stress. Ellende. En meer.
De meeste milieubelasting komt door spullen
Gewoon spullen die jij en ik in huis hebben waarvan we denken dat we die nodig hebben. Hoe fijn zou het zijn dat je van alle dingen om je heen een gelukkig gevoel zou krijgen? Kom je thuis. Je ziet die houten schaal op tafel staan. Prachtig. Je geniet er alweer van. Je woonkamer ademt vrijheid uit. Het is wat fris dus je pakt een vest. Je ziet je kledingkast. Heerlijk. Opgeruimd. Allemaal items waar je je goed in voelt.
Daarom een checklist. Als je deze 5 stappen af kan vinken, dan kies je voor meer vrijheid voor jezelf. Een betere wereld voor je medemens. Een fijner leven voor je kleinkinderen.
Volg je deze checklist, dan ben jij slimmer dan de reclamemaker. Niet meer te beïnvloeden door winstmakers. Je denkt na. Met gevoel. Slim.
5 stappen die iedereen zou moeten nemen voordat je een product koopt
1. Ten eerste denk je na. Heb ik dit echt nodig? Maakt dit mijn leven een stuk eenvoudiger?
Zo nee. Dan is het makkelijk. Zorgen bespaard.
2. Door wie is het gemaakt? En onder welke omstandigheden?
Veel producten komen uit fabrieken waar mensen worden uitgebuit. Kinderen maken lange werkdagen.
Kijk naar een keurmerk. Vraag het na. Blijft het vaag? Dan weet je het al.
3. Van welk materiaal is het gemaakt?
Op welke wijze is het materiaal gewonnen, geproduceerd. Welke impact heeft dat op het milieu en wordt het gecompenseerd?
Pas op voor greenwashing. Een groene verpakking of woorden als puur, groen en eerlijk suggereert vaak een mooier plaatje dan het is.
4. Is het degelijk gemaakt van duurzaam materiaal?
Gaat het product lekker lang mee en heb ik er lang plezier van. Stel, het gaat stuk. Kan ik het eenvoudig (laten) repareren?
Veel producten zijn gemaakt om te verkopen. Om winst te maken. Hoe meer producten van lage kwaliteit, hoe meer er gemaakt moet worden. Hoe sneller we het maken, ondanks kwaliteit- en materiaalverlies, hoe meer winst we maken. Producten ontworpen om te vervangen. Helaas zit een groot deel van de economie zo in elkaar.
5. Is het recyclebaar?
Als na een lang en kwalitatief goed leven het product toch weg moet. Is het grondstof voor een nieuw product? Is het ontwerp zo gemaakt dat de verschillende onderdelen apart te recyclen zijn?
Veel eindige grondstoffen zijn schaars. Ze putten de aarde uit. Denk aan metalen, . Recyclebare ontwerpen is het begin van een circulair systeem. Dat afval grondstof is. Hoe mooi is dat.
6. Nog een bonus.
Hoe zit het met elektronica? Veel apparaten kan je missen maar computer, telefoon, radio en meer handige gadgets zijn veelal onmisbaar. Elektronica is wel een van de grootste vervuilers. Schaarse grondstoffen worden met veel moeite (en ellende) gedolven. Het verhaal is hier te kort om te omschrijven wat de impact is op het milieu. Maar die is groot.
Heb je het apparaat echt nodig? Dan is tweedehands een goede optie.
Misschien als nieuw op een marktplaats? Een tweedehands koop heeft impact. Het product is gemaakt en al gekocht en heeft hiermee de aarde al belast. Het zit niet meer in de vraag en aanbod cirkel van bedrijven.
En het is vaak een stuk goedkoper. Dat is helemaal mooi meegenomen.
Oeps, als je dan maar niet teveel koopt.
Nee, natuurlijk niet. We hebben deze checklist toch?