Bamboe is hip. Groen. Ecologisch. Natuurlijk. Gezond en milieubewust.
Bamboe producten zijn ook heel makkelijk in gebruik. Ze mogen in de vaatwasser. Geen lastige aanpassingen dus tijdens het kook- en afwasmoment.
Maar wat is bamboe precies en is het wel zo duurzaam als wordt beweerd?
Bamboe is een duurzame grondstof
Bamboe is als grondstof heel milieuvriendelijk. In verhouding tot andere gewassen, zoals katoen, en bomen is het veel duurzamer. Bamboe groeit snel en heeft weinig eisen. Het groeit alleen op water en lucht. Er zin geen pesticiden nodig. Een mooie bijkomstigheid is ook dat het meehelpt aan de CO2 reductie. Bamboe neemt namelijk tijdens de groei veel CO2 uit de lucht.
Dit alles bij elkaar geeft dit een heel mooi duurzaam plaatje, vind je niet?
Bamboe en bamboecomposiet
Je hebt eigenlijk 2 soorten bamboe producten. De eerste is waar alleen de bamboevezel als houtvezel is verwerkt. Dat kennen we wel als het bamboe van de zeepbakjes en tandenborstels. Het materiaal is de pure bamboe met elkaar verbonden door middel van lijm.
De bamboestammen worden in repen gezaagd. Deze repen worden onder hoge druk samengeperst met lijm. Er is maar 1 tot 2 % lijm nodig. Die is vergelijkbaar met houtlijm.
Dan heb je nog bamboecomposiet of bamboevezel. Een materiaal met de eigenschappen van kunststof.
Deze verwerking van bamboe vraagt wel iets meer. De harde stelen moeten tot vezels gemaakt worden. Tot zachte vezels die te verwerken zijn. Deze vezels worden vermengd met een bindmiddel, verhit en in een mal gegoten. Na droging geeft dit uiteindelijk een stevige, harde stof.
Als bindmiddel wordt er melamine en formaldehyde gebruikt.
Dat zijn geen fijne stoffen die je wilt hebben in je eten. In sommige houtlijmen zijn deze of soortgelijke stoffen ook aanwezig. Alhoewel de grootste fabrikant van bamboe in Europa hard op weg is om een bio-lijm te ontwikkelen.
Het grootste verschil tussen deze soorten zit in de hoeveelheid lijm die er wordt gebruikt. In natuurlijke bamboe producten is dat 1 tot 2 %. In bamboecomposiet ligt dat een stuk hoger. Fabrikanten doen daar nogal geheimzinnig over. Dat zegt eigenlijk al genoeg. De schatting is tussen de 20 en 60 % bindmiddel.
Nadelen van het bindmiddel in bamboe
Bamboevezels alleen maken geen harde stof, zoals we die nodig hebben voor een beker. De vezels worden bij elkaar gebonden door middel van formaldehyde en melamine. Dit zijn allebei stoffen die je niet in je lichaam wilt hebben. Formaldehyde geeft gezondheidsklachten aan de luchtwegen en kan zelfs kanker veroorzaken. Melamine kennen we van de bordjes uit de jaren ’70. Niet goed dus.
Deze stoffen komen met name vrij uit het product bij verhitting.
Bamboe in combinatie met bindmiddel is niet te composteren. Bamboe verteert op de composthoop, maar een bamboebeker ligt er na jaren nog steeds. Voor nu kan het bij het plastic afval worden gerecycled.
Het goede nieuws is dat er wel veel kansen voor bamboe producenten liggen om hier wat moois mee te doen.
Is bamboe servies veilig?
100% bamboe product bestaat dus niet. Er is altijd bindmiddel nodig. De hoeveelheid bindmiddel geeft de veiligheid van het product aan. En de mate van natuurlijkheid. Een mooie test vonden we in Duitsland bij de Duitse consumentenbond. Bamboe bekers zijn getest op veiligheid en duurzaamheid.
5 van deze bekers kwamen positief uit de test:
-Chicmic Bamboo Cup
-Ebos Bamboo Mug Coffee-to-go
-Morning hero
-Pandoo
-ppd Reismok Bamboe
Als bindmiddel is er maiskorrelpoeder en een kleine hoeveelheid melamine gebruikt. De hoeveelheid melamine is door de Duitse consumentenbond als veilig aangewezen.
In de test is ook te lezen dat de schadelijke stoffen vrijkomen bij hoge temperaturen en dat voor langere tijd. Dat red je met je thee of koffie niet.
We willen graag voldoen aan de vraag naar handige drinkbekers en hebben de bekers van Chicmic Bamboo Cup in ons assortiment. Leuke designs. Makkelijk in gebruik. Ze gaan heerlijk lang mee én ze drinken fijn.
Benieuwd naar het Duitse onderzoek?
https://www.test.de/Bambusbecher-im-Test-Die-meisten-setzen-hohe-Mengen-an-Schadstoffen-frei-5496265-0/
Update 22-2: Een verbod op bamboe servies
We werden verrast door het nieuws dat er een verbod op bamboe servies geldt in Nederland. De Voedsel- en Warenautoriteit heeft bamboe servies in combinatie met de bindmiddelen onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat ze niet veilig zijn voor de volksgezondheid.
Wij zijn dus genoodzaakt deze bekers uit ons assortiment te nemen.
Het is zeker goed dat er gelet wordt op onze veiligheid van de producten die op de markt zijn. Jammer is wel dat er niet afzonderlijk wordt gekeken naar het merk bamboe servies. Zo zitten de geteste waarden van de BambooCups nog ver onder de toegestane hoeveelheid. De drinkbekers zijn veelvuldig getest en hebben een veiligheidscertificaat van TÜV Rheinland.
Heb je in het verleden een BambooCup van ons gekocht? Hopelijk ben je wat gerustgesteld.
Geteste waarden BambooCups van Chic.mic
Melamine ; maximaal 2,5 mg toegestaan/ Chic.Mic bamboe bekers: 0,6 mg
Formaldehyde ; maximaal 15 mg toegestaan/ Chic.Mic bamboe bekers: 3,7 mg
Bizar dat niemand reageert op het feit dat je 2 compleet verschillende stoffen door elkaar haalt.
Namelijk melanine en melamine….
Hi Salvatore,
Het is alweer een tijd terug dat het artikel is geschreven en ben er weer ingedoken. Ja, inderdaad, ik zie een typefout. Inmiddels hersteld.
Dank voor je oplettendheid!