Als het goed is heb je het 2 keer op een dag in je handen. Of in je mond om precies te zijn.
We gooien er 4 per jaar weg. Dat zijn dus 69 miljoen tandenborstels op jaarbasis voor alle Nederlanders. Eén tandenborstel is klein (wat maakt dat nou uit, denk je, als je een versleten exemplaar in je handen hebt om in de prullenbak te gooien). Een hele berg dus.
Jammer genoeg duurt het honderden jaren voordat een tandenborstel ‘verdwenen’ is. Goed, je ziet hem niet meer maar de microplastics blijven oneindig achter.
Bamboe is het alternatief voor je plastic tandenborstel
Die plastic tandenborstel willen we dus niet meer. We willen een afbreekbare tandenborstel die we na gebruik zonder schuldgevoel weg kunnen gooien. Het liefst in de compostbak.
Daarom ben ik zo enthousiast over de bamboe tandenborstel.
Maar we willen natuurlijk niet inleveren op kwaliteit. De bamboe tandenborstel heb je niet in de versie van antiplak of met ribbeltjes om je tong schoon te boenen.
Ach, is dat niet alleen een mooie marketingtruc?
Bamboe moet de plastic soep redden
Bamboe is de reddende grondstof. Duurzaam. Recyclebaar. Een reus in Co2 filtering.
Bamboe groeit snel. Tot wel 1 meter per dag. In 5 jaar is de bamboescheut geschikt om te oogsten. Elk jaar kan de plant geoogst worden. Er groeien nieuwe scheuten aan hetzelfde wortelstelsel.
Bamboe is het nieuwe hout. Er worden veel producten van bamboe gemaakt. En allemaal hebben ze een groen imago. Dat gaat niet 100 procent op voor gelamineerd bamboe of bamboecomposiet. Geen massief bamboe dus.
Dit productieproces heeft een grotere impact op het milieu dan hetzelfde proces met massief hardhout.
We zijn er dus nog niet. Daar wordt aan gewerkt.
Dat neemt niet weg dat het als alternatief voor plastic nog steeds veelbelovend is.
Bij ons naast de wastafel dus een bekertje met bamboe tandenborstels
Van massief bamboe om precies te zijn.
Het is wel zo fris dat iedereen hier in huis zijn eigen tandenborstel heeft. Maar hoe houd je ze uit elkaar? De felle kleurtjes roze, blauw en geel hebben ze niet. Mijn dochter van 9 had een goed idee. Ze pakte haar viltstiften en creativiteit. En zo staat er naast de wastafel een bekertje met vrolijk zelf versierde tandenborstels.
En ik had direct een mooie aanleiding om het probleem van plastic soep uit te leggen.