DUURZAAM LEVEN? Plasticvrij douchen met een shampoobar

Het meeste plastic gebruiken we als verpakking.
Dus maar 1 keer.

Je zou er nog iets van kunnen zeggen dat als iets je hele leven elke dag een stuk handiger heeft gemaakt, het nog waarde heeft gehad. Maar een plastic fles die we eenmalig gebruiken. Dat is pas zonde. En dat het vervolgens 400 jaar duurt voordat het afgebroken is. En daarna als microplastics voor ons niet meer zichtbaar is.
Om een voorbeeld te nemen, we gebruiken per persoon gemiddeld 12 shampooflessen per jaar.
Ik houd er daarom wel van. De uitdaging om fijn te leven zonder plastic. Maar hoe doe ik dat in de praktijk? Vandaag wisselde ik mijn shampooflessen in voor een shampoo bar. Verpakt in 0% plastic. Gezond voor m’n haar, het milieu dus én m’n portemonnee. Ook heel belangrijk. Met één shampoobar moet ik mijn haren 80 keren kunnen wassen. Wow.

Er is niks nieuws onder de zon. Onze grootouders leefden zuinig, duurzaam en zonder plastic. Nu heeft het hippe namen zoals zero waste, plasticfree en minimal.
Er is een nieuwe beweging gaande. Terug naar minder plastic. En dat is hard nodig.

We zien hoeveel schade plastic geeft aan het milieu

De plastic soep was er nog niet in hun kinderjaren. Wat dat betreft heeft de industriële revolutie en de weggooicultuur het voor de aarde niet beter gemaakt.
We moeten allemaal naar minder plastic. Als je daar zelf niet van overtuigd bent dan raak je het wel binnen tien jaar. Er is meer openheid voor de gevolgen van onze levensstijl nu. Meer aandacht voor duurzaamheid, zorg voor de natuur. Bewustwording dat we zonder dat zelf niks zijn. En belangrijker, dat er ook echt wat moet veranderen. Willen onze kinderen een fijn leven hebben.

Mijn eerste indruk van de shampoobar

Douchen met een stuk zeep deed ik al een tijdje. Het bevalt me wel. En of mijn huid zachter aanvoelt? Wel natuurlijker in ieder geval.  Shampoo haalde ik uit een fles. Wel de eco variant, dat dan weer wel. Deze fles staat nog gebroederlijk naast de nieuw aangeschafte shampoobar en conditionerbar van het toepasselijke merk,  jawel, Shampoo bars. De bars op een bamboe zeepplankje.
Dat is wel een nadeel. Je kan ze niet netjes opbergen in je badkamerkastje. Na gebruik moeten ze eerst drogen aan de lucht. Daarna zou je ze natuurlijk op kunnen bergen. Er bestaan zelfs speciale blikken bakjes voor.

Kokos

Ik ging voor de kokosvariant. De shampoo bar is niet egaal van structuur zoals een stuk zeep. Er zitten kleine stukjes hagelslagvorm in de bar. Ik vind het wel handig. Zo glijdt hij niet zo snel uit je hand.
Een lichte zoete kokosgeur komt me steeds tegemoet als ik de badkamerdeur opendoe. Ik houd er wel van. Daar komt bij dat de badkamer bij ons op de begane grond zit. Op een nogal centrale plaats. Met 5 kinderen in huis is deze deur niet altijd dicht. Ja, kinderen en deuren sluiten…
Voor mij niet erg. Ik houd wel van kokos.
De volgende keer ga ik wel voor een andere variant. Gewoon voor de afwisseling. Nieuwsgierig naar de andere geuren.

Mijn eerste week plasticvrij douchen

Maar ik heb nog wel een tijdje te doen met de kokosvariant. Helemaal niet erg. Op het kartonnen doosje (FCS gecertificeerd) staat dat je er 80(!) wasbeurten mee kan doen. Dat zijn 3 plastic flessen.
De eerste keer was even wennen. Volgens de gebruiksaanwijzing zorgde ik dat mijn handen nat waren. 2) dat ik het inwreef tussen mijn handen 3) ik het zorgvuldig masseerde in mijn haren en vervolgens 4) uitspoelde. Stap 5) op een droge plek bewaren had ik niet goed gelezen. Mijn partner is iets langer dan ik en de douchebeurt na mij werd het nisje in de wand nat. Oeps, en daar stonden mijn bars te drogen.
Of ja, mijn bars. Dat is dan ook weer niet het geval. Op de verpakking staat  ‘geschikt voor kinderen’. Dat hadden ze ook gelezen. Ah, mam, mag ik die ook gebruiken? En dochter van 3 jaar. Kan je ze ook opeten? Nee, dat dan weer niet. Maar ze zijn wel lekker.

De shampoobar heeft het bij mij gewonnen van de shampoofles

Mijn haar voelt zachter aan. Zelfs mijn zoon van 11 vraagt of ik deze altijd wil kopen. ‘Want mijn haar voelt zo lekker zacht’.
Ik vraag me wel af of ik met de shampoo bar en de conditioner bar tegelijk eindig op 0. De conditioner bar is een stuk groter. En lijkt dus langer mee te gaan. Daarbij komt ook nog dat deze alleen gebruikt wordt door degenen met lange haren. Straks zit ik dus met een kokos conditionerbar die ik eigenlijk in combi moet gebruiken met een kokos shampoobar. Want douchen met kokos en eucalyptus, die ik hierna ga proberen,  in één douchebeurt. Zou dat kunnen?
We gaan het meemaken.

En hopelijk gaan we met de bars nog veel meer meemaken. Over niet al te lange tijd hebben we dan ook afwasmiddelbars, wasmiddelbars, antirimpelcremebars, zonnebrandcremebars?
Dat zou helemaal geweldig zijn. Vooral omdat ik die laatste in de zomer zou gebruiken. Heerlijk, ik heb er nu al zin in.

Geef een reactie

Vragen?