CIRCULAIR LEVEN. Hoe leef je circulair als beginner?

fleslamp, lamp gerecycled flesje, fairforward

De rijksoverheid wil in 2050 naar een volledig circulaire economie.
Wist je dat slechts 5% van de Nederlandse bevolking weet wat een circulaire economie inhoudt? Grote kans dat je bij de 95% hoort.
Dat vraagt om wat opheldering.

Wat zijn circulaire producten?

Stel, we maken een klein meubel. Het wordt een tafeltje met een houten blad en ranke ijzeren pootjes. Het staat erg leuk bij ons in de hal. Maar ja, na een tijdje vind ik het toch niet meer zo leuk. Het staat in de weg en het stapelt alleen maar troep op zich. Goed, dat leg ik er wel zelf op. Maar toch.
Ik probeer het weg te geven aan de buurvrouw maar die heeft al zo’n vol huis zegt ze. Dan maar bij het grofvuil.
Een dag later komt mijn neefje. Ik moet hem bezighouden en hij verveelt zich. Wacht, hij houdt toch van timmeren? Even later heeft hij mijn tafeltje uit elkaar gesloopt. Het houten blad heeft hij vermaakt tot vogelhuisje. En super creatief, de ijzeren pootjes heeft hij vermaakt tot een rek waar je plantjes aan kunt hangen.

Een circulaire economie in 2050

De rijksoverheid wil in 2050 volledig circulair zijn in Nederland. Dat betekent dat we een systeem hebben van gesloten kringlopen. Grondstoffen, onderdelen en producten verliezen hun waarde zo min mogelijk. Een greep uit hun missies.
Geen gebruik van nieuwe grondstoffen.  Minimalisatie van vernietiging van grondstoffen. Hergebruik van water. Gebruik van hernieuwbare energiebronnen. De overtreffende trap van recyclen: upcyclen. Circulair bouwen.
Voor een betere leefbaarheid van mens en dier.

Circulair leven? De effecten op het milieu zijn groot

Het is eigenlijk heel simpel. Een leven zonder afval.
Het wordt niet opgenomen in de afvalstroom maar het wordt grondstof voor een ander product. Er zijn dus geen nieuwe bronnen meer nodig. En dat is hartstikke mooi. Want die zijn schaars.
Bovendien verkleint het de berg afval. Dat scheelt verbrandingskosten, Co2, slecht voor het milieu en dat verhaal. Je kent het wel.

Zelf goed bezig? Jah! Maar hoe verder?

Wat de overheid ook wil, het begint bij de burger. Bij jou dus.
Je bent misschien wel meer circulair bezig dan je denkt. Een auto bijvoorbeeld is hartstikke circulair. Als grondstof dan. De eerste eigenaar gooit deze auto niet weg, maar verkoopt hem aan de tweede of derde eigenaar.
En de kringloopwinkel. Dat is nog zo’n bekende. Heel lang met een oubollig karakter maar nu juist helemaal hip!
Wil je meer doen en kijk je verlangend naar al die groene mensen met hun minimalistische voetafdruk? Begin klein. Dat deden zij ook.
Kijk naar je afval.
Bekijk vanaf nu alles wat je weg wilt gooien nog een keer. Stel jezelf een paar vragen.
Is het stuk? Kan het gemaakt worden? Kan het gebruikt worden voor onderdelen?
Kan ik er iemand anders blij mee maken? Denk aan familie, kringloop, recycle bak.
Je zal er zelf verbaasd van zijn hoeveel je redt van de verbrandingsoven.

Een volgende stap is om alles te bekijken wat je huis inkomt.
Stel jezelf een paar vragen. Had ik dit ook tweedehands kunnen kopen? Waar is dit product van gemaakt? Is er met het ontwerp rekening gehouden om het te kunnen recyclen.

De economie is een kwestie van vraag en aanbod. Wat de burger vraagt, wordt gemaakt. Stimuleer de bedrijven. Kies voor producten die passen in een circulaire economie. Laat de andere producten  liggen. Denk duurzaam.

Een circulair product is de nieuwe norm

Ontwerpers denken na over slimme producten. Producten die zo ontworpen zijn, dat ze herbruikbaar zijn, of de onderdelen afzonderlijk weer te gebruiken zijn.  En dat zonder verlies van kwaliteit.

En daar zijn we erg blij mee!  Maar we zijn er nog lang niet. Wat wil je, een wereldeconomie die gebouwd is op verkopen met zoveel mogelijk winst. Ten koste, helaas, van eindige grondstoffen, gezondheid, arbeidsomstandigheden en meer.

Wij bij Floz Design zijn ook helemaal in- to-circulair. Super enthousiast zijn we over de fles-lamp van FairForward. Door zijn eenvoud karaktervol!
Het is gemaakt van een gerecycled glazen flesje.  Een zwerfafval flesje om precies te zijn van het eiland Zanzibar. De inkomsten uit het toerisme kunnen ze daar goed gebruiken. De helft van de lokale inwoners leeft in armoede. Wat minder fijn is, is dat er veel zwerfaval wordt achtergelaten. Deze flesjes zijn opgeraapt langs het strand. Een lokaal bedrijf creëert zo werkgelegenheid. Onder fijne omstandigheden en voor een eerlijk loon. En dat is helemaal mooi natuurlijk.

GERECYCLED FLESLAMP transparant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?