HOE LEER JE KINDEREN ENERGIE TE BESPAREN?

hoe leer je kinderen energie te besparen, tips over energiebesparing voor kinderen

Het is een van de grootste ergernissen van ouders.
Blijkt.
Ben jij zelf duurzaam bezig. Schopt je kind je opgebouwde duurzame huisjes omver!
Oei.
Zie jij de oplader in het stopcontact. ‘O, ja, vergeten uit te halen’. En dat lichtknopje. Dat werkt voor hen alleen bij het inschakelen van de lamp. Ken je die tocht in huis van het openlaten van de buitendeur?
Doe jij het licht uit na het verlaten van de badkamer (en de deur dicht!, zo leerde ik laatst van een energiecoach). Zie jij de deur wijd openstaan en uitnodigend het licht branden.
Maar goed, daar ben je ook ouder voor.
En tja, ook dat hoort bij opvoeden.

Juist dat.

Tips: hoe leer jij je kind duurzaam om te gaan met energie?

Kinderen zijn de toekomst. En is jouw bijdrage als ouder superbelangrijk! Die van jou groeien straks uit tot verantwoordelijke burgers.
Daarmee kan je niet vroeg genoeg beginnen. Het begint met bewustwording. Wat is de impact op het milieu?
Hierbij wat hints om kinderen te leren energie te besparen:

Voorlichting en uitleg: Begin met het uitleggen van het concept van energie en waar het vandaan komt. Laat kinderen begrijpen dat energiebronnen beperkt zijn en dat het belangrijk is om er verstandig mee om te gaan.

Bespreek de kosten: Leg uit dat energie ook geld kost en dat energiebesparing kan helpen om geld te besparen. Energie besparen is dus geld besparen. Dat vinden vooral oudere kinderen interessant!

Praktische voorbeelden: Laat kinderen praktische voorbeelden zien, zoals lichten uitdoen wanneer ze een kamer verlaten, deuren en ramen sluiten om warmteverlies te voorkomen, en elektrische apparaten uitschakelen wanneer ze niet worden gebruikt. En laat ze zelf ook met voorstellen komen! Wie weet, leer je er zelf ook nog van.

Gebruik energiebesparende apparaten: Als het mogelijk is, overweeg dan om energiebesparende apparaten te gebruiken en bespreek de voordelen ervan met de kinderen, zoals minder energieverbruik en lagere rekeningen.

Leer over thermostaatgebruik: Leg uit hoe de thermostaat werkt en hoe kleine aanpassingen de energierekening kunnen beïnvloeden. Laat kinderen begrijpen hoe ze de temperatuur in huis kunnen aanpassen om energie te besparen.

Waterbesparing: Leer kinderen hoe ze zuinig met water kunnen omgaan, zoals korter douchen, de kraan uitzetten tijdens het tandenpoetsen en waterlekkage vermijden.

Recycling en hergebruik: Laat ze zien hoe je spullen kunt recyclen en waarom dat belangrijk is. Het spaart energie omdat je geen nieuwe spullen hoeft te maken.

Milieuvriendelijk transport: Bespreek milieuvriendelijke manieren van transport, zoals fietsen, lopen en openbaar vervoer, en waarom deze bijdragen aan energiebesparing.

Spelletjes en activiteiten: Organiseer educatieve spelletjes en activiteiten die kinderen bewust maken van energiebesparing. Bijvoorbeeld, laat ze een ‘lichten uit’-spel spelen waarbij ze punten verdienen wanneer ze lichten uitschakelen.

Belonen: Moedig energiebesparend gedrag aan! Geef een compliment of kleine beloning. Zet een spaarprogramma op waarmee je punten verdient.
En doe zelf ook mee natuurlijk. Maak het leuk!

Wees geduldig en houd de moed erin: Rome is ook niet op één dag gebouwd. Het voordeel met kinderen is dat ze snel leren. Gewoontes op jonge leeftijd dragen ze hun leven lang mee.
En o ja, nog een gratis tip van een ervaren ouder: die buitendeur bij ons was echt een ding. De hele zomer opengestaan en nu na elke stap buiten hoort hij dicht te zijn. Ja, dat snap ik dan ook weer wel. Dat zit er niet direct in.
‘Deur dicht’ staat er dus op beide zijden op. Niet te missen.
Ook voor volwassenen handig trouwens.
Onze bezoekers sluiten nu extra snel de deur.

De eerste keer dat ik dat zag. Het was maar goed dat mijn binnenpretje niet naar buiten kwam.

Geef een reactie

Vragen?